Хамстерите са често срещани домашни любимци, които произхождат от дивите терени на Югоизточна Европа, Близкия изток и Азия.

Някои се отглеждат за цял живот в плен, а други са адаптирани за използване в научни изследвания. Днес все още има популации от диви хамстери по света, но те са сравнително редки.

Има над 24 признати вида хамстери, но само 5 от тях се продават като домашни любимци.

Къде живеят хамстерите в дивата природа?

Един от най-редките видове хамстери е сирийският или златен хамстер. Произхождащ от пустините на Сирия, този вид е бил почти преследван до изчезване през 20-те години на миналия век.

През 1930 г. обаче археологът Израел Ахарони открива гнездо на диви сирийски хамстери в Алепо, Сирия. Майката хамстер и нейното потомство бяха събрани и преместени в лаборатория в Израел. Тези хамстери са кръстосани успешно и тяхното потомство е изнесено в други части на света за търговия с домашни любимци.

Днес дивите сирийски хамстери се смятат за уязвими към изчезване поради ниската им популация. Рядко се срещат в дивата природа. Само три научни експедиции са наблюдавали този вид в дивата природа, последно през 1999 г. Теориите за това защо броят на хамстерите е намалял включват разширяването на селскостопанските практики и човешкото развитие в терена, обитаван от диви хамстери.

Европейският хамстер е друг вид, който е рядък в света. Европейските хамстери са относително големи хамстери и са агресивни в плен. Известно е, че нападат порове в клетка и изяждат потомството им. Първоначалното им местообитание включва полета, гори и гори, но сега те се местят в градовете, за да намерят храна и подслон.

Европейските хамстери са най-бързо намаляващата популация на бозайниците и сега отсъстват от 75% от местообитанията им в Европа. Изследователите смятат, че това може да се дължи отчасти на превръщането на техните гористи и прерийни местообитания в царевични полета. Лабораторни изследвания на хамстери показват, че царевицата се свързва с витамин B3 или ниацин, което води до дефицит. Известно е, че хамстерите, които имат дефицит на ниацин, ядат собствените си котила, което може да обясни намаления им брой.

Естественото местообитание на хамстера

Първите диви хамстери са открити в Европа и Азия в страните от Сирия, Гърция, Романя, Белгия и Северен Китай. Като цяло хамстерите обичат да живеят в топли и сухи зони, като например:

  • Планински степи
  • Пясъчни дюни
  • Разредени, скалисти местности
  • Краищата на пустините

Тези места са идеални за копаене на дупки, за да останете хладни в горещите летни дни. Хамстерите са нощни, предпочитат да спят през деня. В резултат на това те имат лошо зрение и използват обонянието си, за да се ориентират. Благодарение на ароматните жлези на гърба си, хамстерите оставят диря от аромат, като търкат гърба си в предмети, докато минават покрай тях. Това създава ароматна следа, която те могат да използват, за да се придвижват наоколо.

Домашните и дивите хамстери не са непременно еднакви. Дивите видове често са по-големи по размер и имат по-агресивен темперамент. Установено е, че уловени сирийски хамстери, които се размножават в плен, изяждат потомството си.

В естественото си местообитание хамстерите имат различни белези и цвят на козината от домашните си роднини. Дивите хамстери често имат светлокафява или сива козина на гърба си, което им помага да се маскират от хищници. Те също имат бледи стомаси, които отразяват повърхностните температури от земята, за да се гарантира, че няма да прегреят или да се охладят твърде много.

Някои диви видове, като джунгарския хамстер, обикновено крадат дупките на други животни, вместо да създават свои собствени, за да живеят в тях. Дивите хамстери ще използват своите бузни торбички, за да съберат толкова храна, колкото могат да пренесат обратно в дупките си за съхранение. Това гарантира доставка на храна, когато източниците на храна са оскъдни през цялата година. Много от тези „диви“ поведения могат да се видят при опитомените хамстери, тъй като домашните хамстери също обичат да ровят и съхраняват храната си в клетките си.