Нумбатът, който също е познат под наименованието Марсупиален Мравояд, представлява ендемичен вид за континента Австралия. Този уникален гризач е включен в списъка на застрашените видове и е под закрила на законодателството. Отличава се със своя необикновен и привлекателен външен вид и се слави със своята способность да изяжда термити.

На 6 ноември пък в някой кътчета на света като САЩ се отбелязва деня на Нумбата.

История на Нумбат

Счита се, че произходът на Нумбата датира отпреди приблизително 30 милиона години. Този очарователен животински вид с необичаен външен вид в момента обитава австралийския континент. Първите документирани записи за Нумбат датират от средата на 19-ти век. Поради неговата изключителна рядкост в природата, подробно проучване на Нумбат е проведено чак през средата на 20-ти век. Съществуват два подвида на Нумбат – стандартният, който може да бъде наблюдаван в югозападната част на Австралия, и червеникавият, който се намира изключително в южните райони на тази държава.

Поради значителното намаление на популацията на Нумбат, беше необходимо изкуствено да се въведе в някои региони като част от усилията за възстановяване на числеността му. Нумбат предпочита територии в непосредствена близост до водни площи и обитава горски райони. Унищожаването на горски площи за селскостопански нужди води до драстично намаляване на населението на Нумбат. Освен това, Нумбат често попада в ръцете на бракониери, които го ловят заради месото му или с цел да го превърнат в необичаен домашен любимец.

Характеристики на Нумбат

Дължината на тялото на нумбата може да достигне 26 см, а неговата опашка варира между 14 и 17 см. С малко тегло, около 400 грама, нумбатът е малък по размер. Той се отличава с издължена глава и тесна муцуна, като притежава изключително дълъг език, достигащ до 10 см. В устата си, животното разполага с приблизително 50 тънки зъба, които му помагат да смачква хитиновите обвивки на термитите, които консумира. Очите на нумбата са големи и с тъмен оттенък.

Ушите на Нумбат са остри и изправени. Той има къси крайници, оборудвани с остри, извити нокти, които са адаптирани за ровене. Козината на Нумбат е плътна и може да бъде сива или червеникава, в зависимост от околната среда, където обитава. На гърба си този животно носи около десет бели ивици, които преминават към корема, преплетени с черни ленти с подобен размер. Такава шарка помага на Нумбат да се камуфлира през деня. Крайниците му са светли, почти бели. Въпреки че принадлежи към торбестите млекопитаещи, женската на Нумбат няма торбичка за отглеждане на малките си, както е характерно за кенгурата и други представители на групата. От носа до очите на Нумбат се простира тъмна лента, която, според учените, му помага да търпи силната слънчева светлина по-лесно.

С какво се храни Нумбат

Нумбатът се прехранва с термити и мравки, като използва своя дълъг език за да извлича тези насекоми от мравуняците и термитниците. Слабите лапи на животното не му позволяват да разрушава защитните структури на насекомите, поради което нумбатът се налага да търси храна през деня, когато термитите и мравките често излизат навън. В случай че открие знаци за термити или мравки под кората на дърво или в земята, нумбатът разкопава повърхността до дълбочина от приблизително пет сантиметра със своите нокти, след което улавя насекомите със своя дълъг и тънък език, който може да проникне и под кората на дърветата.

Торбест Мравояд

По време на хранене, Нумбатът е толкова съсредоточен, че не забелязва околната среда, позволявайки на човек да се приближи изключително близо, да докосне животното и дори да го вдигне, без то да прояви какъвто и да е отпор. Въпреки че Нумбатът може да се изкачва по дърветата за лов на мравки, той предпочита да издирва своята плячка под кората на увредените от термити дървета. За да поддържа своето здраве, на ден му е необходима диета от над десет хиляди термити. Със своите зъби той счупва хитиновата обвивка на по-големите термити и мравки, докато по-малките поглъща цели, без да има нужда да ги жуе.

Размножаване на Нумбат

Нумбатът предпочита уединен образ на живот и търси компанията на своите събратя единствено в периода на размножаване, който продължава два месеца – от февруари до март. След около половин месец от сдвояването се раждат от две до четири бебета. В случай на загуба на потомството, женската отново става готова за размножаване, да осигури продължение на своите гени. Новородените нумбати са с размер приблизително 2 сантиметра.

При раждането, новородените се измъкват към соските на майчината гръд и се закачат за тях с устата си, където остават висящи за период от около четири месеца, докато не достигнат размер от приблизително 8 см. Те са прикрити и защитени от плътната и дълга козина в областта на корема и гърдите на майката, което ги скрива от хищници и предпазва от неблагоприятни атмосферни условия. След изтичане на четвъртия месец, младите индивиди преминават на гърба на майката или остават в гнездо, което тя е подготвила за тях, и там чакат тя да донесе храна. През ноември, младите вече са достатъчно самостоятелни и готови да се отделят от майката. Мъжките екземпляри достигат полова зрялост след две години, докато женските са готови за размножаване една година след раждането.

Любопитни факти за Нумбат

Активността на нумбата се разгръща главно при дневна светлина, а в нощните часове той предпочита да се отдаде на почивка във внимателно подготвено гнездо, уютно обложено със сухи листа. Този животински вид често си устройва подслон в уютните кухини на паднали от буря дървета. Когато температурите навън са ниски, нумбатът изисква да натрупа достатъчно телесна топлина, за да може да се задвижи, поради което прекарва продължителни периоди в бездействие, абсорбирайки топлината на слънцето.

Нумбат в повечето случаи носи опашката си над гърба си като катерица.

Нумбатът е див животински вид, който обаче може лесно да се приспособи към присъствието на човека, ако е отгледан от малък от хора. В домашна обстановка, този животински вид развива тесна връзка със своя грижовен собственик. Под човешка грижа, нумбатът се храни с разнообразие от насекоми, червеи, ларви, и има възможност да консумира и яйца и мляко.

Когато се придвижва по земята, Нумбат ходи много бързо или подскача.

Когато е в състояние на сън, Нумбат влиза в подобие на анабиотично състояние, при което метаболитните процеси в тялото се забавят, дишането става изключително слабо и почти не извършва движения. Такова намаляване на метаболитната активност помага на Нумбат да съхранява повече от своята енергия за живот.

Лисиците са основният природен враг на нумбатите. Те без проблеми намират нумбатите, които спят през нощта, и тъй като през този период от денонощието нумбатите остават почти бездействени, те лесно се превръщат в жертва на гладните лисици.