Американските миещи мечета, известни също като еноти, толкова учудващо са се интегрирали в световния човешки живот с уникалните си умения, че техният образ е станал муза за множество герои във филмовата индустрия.

В двадесетте или тридесетте години на 20-ти век, анимационен филм с главен персонаж мече, което се къпе, завладява сърцата на японските деца. Това предизвиква у тях желание да притежават подобен любимец. И така, мнозина деца реално получават своето мече, което пътува до тях от отдалечената Америка.

Често в живота се случва така, че множество домашни любимци изпадат на улицата. Тези същества проявяват висока степен на приспособимост и лесно се адаптират към климата в Япония. В настояще време те представляват инвазивни видове, разпространени почти навсякъде из страната. Използвайки същия процес, те колонизират и различни региони на Европа.

Подобно животно, оцеляващо в нови условия на живот, не бива да остане незабелязано. Заслужава поне да бъде опознато добре.

Произход на американския енот

Американският ракун, чието научно име е Procyon lotor, е известен също като миещата мечка и принадлежи към семейство Procyonidae на енотовите.Той представлява бозайник от по-голям размер, като е най-голямият представител в семейството на проционовите. Често го наричат “миеща мечка” поради типичното за него поведение. Енотите често се забавляват с храната си във вода, което води до нейното почистване, макар и несъзнателно от тяхна страна.

Те са близки на пандите и произхождат от предци, които са обитавали Земята преди 30 милиона години. Индианците са им дали името “пухатан”, което се превежда като “този, който чеше и надраска с ръцете”. В началните години след неговото откриване от членове на експедицията на Колумб, които са оставили първите записи за това животно, таксономичната класификация го е групирала заедно с кучета, котки, язовци и други подобни животни.

Инициално, Карл Линей класифицира животното в род Ursus, идентифицирайки го като Ursus cauda elongate, което се превежда като мечка с удължена опашка. В по-късен вариант на своята систематика, Sistema Naturae, той го преименува на Ursus lotor. Четири десетилетия по-късно, през 1780 година, Готлиб Конрад Кристиян Спор пренасочва животното към сега актуалния му род – Procyon, и го определя като епоним на вида.

Ракун

Разпространение и местообитания на американския енот

Енотите могат да бъдат наблюдавани в Съединените американски щати и южната част на Канада, както и в множество региони из Северна и Южна Америка. В съвременно време те присъстват и на континентите Азия и Европа.

Те са изключително гъвкави в своето поведение и населяват различни среди, като лесно се адаптират към съжителството с човека. Имат нужда от редовен достъп до водоизточници. Им предстои да обитават влажни горски масиви, но е възможно да бъдат забелязани и във фермерски стопанства, приградски райони или дори в градската средa.

Те имат предпочитание към ровенето в земята около корените на дърветата, но също така са способни да заемат дупки в дърветата, пещери, изоставени мини, покинати здания, сеновали и даже жилищни домове. От горещите тропически области до хладните планински поляни, миещото мече не показва особени предпочитания към климата и бързо се адаптира към различни среди.

Как изглежда американският енот?

Мечката, която обича да мие, се отличава с няколко специфични характеристики, като например тъмната лента, която преминава през очите й, и пухкавата й опашка, украсена с 4 до 10 тъмни ивици върху козината.

Лапите на предните крайници на съществото наподобяват тънки човешки длани, което му придава изключителна ловкост. И на четирите крайника той има по пет пръста. Цветовата гама на американския енот се изменя според средата, в която живее, като обикновено нюансите варират от сиво до кестеняво-червено.

Мечките, които извършват процеса на миене, са добре организирани по структура, като обикновено тяхната маса се движи между 6 и 7 килограма. Обаче, в зависимост от местоживеенето и регионалните условия, тяхното тегло може да варира, като понякога достига от 1,8 до 10,4 килограма. Тези животни имат потенциала да натрупат телесни мазнини, формиращи до 50 процента от тяхната телесна маса, особено в по-северните територии.

Мъжките еноти са по-тежки от женските, като теглото им е по-голямо с 10 до 30 процента.

Миеща мечка

Дължината на телата им варира и може да бъде между 603 и 950 мм. Опашките заемат приблизително 42-52% от общата дължина на тялото, което означава, че те могат да бъдат дълги между 192 и 405 мм. Зрението на енотите се характеризира с черни очи през светлата част на денонощието и оранжеви по време на нощта, като те са способни да виждат в тъмното. Тези животни се придвижват изправени на задните си крака или четирикрако.

Той притежава изключително чувствителни лапи, които му позволяват да разпознае обектите единствено чрез допир. Така, той може лесно да изкачва различни повърхности по свое желание. Пухкавата му козина включва плътен слой подкосъм, който предлага защита от студа, като заема около 90 процента от общата дебелина на козината.

Характер и поведение на американския енот

Енотите демонстрират уникални социални навици. Женските обитават заедно в определена територия, тогава като мъжете образуват малки групи, състоящи се от до четири особи, и охраняват своите територии от чуждестранни вторговци в периода на размножаване.

Женските особи обхващат област от 0,03 квадратни километра в градските условия, докато мъжките, които обитават прерийни райони, могат да заемат до 49,5 квадратни километра. Отбелязва се значителна разлика в размера на териториите, като тези на женските са значимо по-малки в сравнение с тези на мъжките, въпреки че и двата пола активно защитават своите територии.

Това животно не влиза в хибернация през студените месеци, въпреки че не демонстрира голяма активност. То си създава запаси от мазнини. Въпреки че прекарва голяма част от зимата в състояние на полусън, бързо се събужда при нужда.

Енотите проявяват покорно и общително поведение, лесно приемат опитомяване, но когато е необходимо, те се защитават решително и без отстъпление.

Размножаване на американския енот

Американските еноти се размножават през периода между декември и юни, като връхните месеци за това са февруари и март. Бременността на женските американски еноти продължава 63 дни, след които те се отъждествяват с 3 до 5 потомства. Потомците остават в грижите на майката до следващата пролет. При наличие на достатъчно изобилие от храна, женските еноти могат да се размножават всяка година.

Самецът рядко обръща внимание на младите и не проявява интерес към тях. Майката прекарва 23 часа от денонощието с потомството си, а през оставащия час отделя време за намиране на храна.

Сладък енот

Когато са в плен могат да доживеят до 20 години, но в дивата природа живеят от 1.8 до 3 години средно. Причината за смъртността са лова и трафика.

Хранене на американския енот

Ракообразното животно се класифицира като всеядно, като се храни и в тъмната част на денонощието. Неговият хранителен режим се разпределя на 40% инвертебрати, 33% растителност и 27% позвоночни. Такива пропорции издават наклонността му към хищнически поведенчески модели, макар и с някои ограничения, демонстрирайки типичните черти на хищник. Това е особено забележимо в стратегията за лов на енотите, която включва изненадващи атаки.

В аграрните области, стопаните изпитват сериозни проблеми с тези зверове, които се оказват истински бич за тях, атакувайки птиците, кокошките и други домашни животни, като често им отсичат главите. Понякога оставят разкъсаните останки на своите жертви на мястото на нападението, а понякога отвличат улова си на дълги разстояния до гората.

В определени обстоятелства, примамени от храната, която е оставена от хората за техните домашни любимци, те започват да нападат животните във фермите.

Значение на американския енот за хората

Енотите често не се разглеждат като диви същества, а скоро като нежелани нашественици. Техните кожи представляват стойност, поради което е необходимо специално разрешение за отстрел на мечка и вземане на нейната кожа. Те също така са обект на лов с капани.

Мечките, които обичат да се мият, могат да бъдат преносители на различни заболявания, включително бяс, енцефалит, хистоплазмоза, туберкулоза, тения, краста, различни паразити и други. Има риск за децата и домашните любимци при контакт с тези диви животни, тъй като те могат да предадат тези болести.

Дребните смелчаци са адаптирали своите жилища, хранене и поведение към човешката среда, откривайки свое място в градската джунгла, и не предават своите територии на необуздания и безотговорен човек, който продължава да нанася урон на дивата природа, към която тези същества принадлежат.